Eduard Heijmans

over eduard heijmans

EDUARD HENDRIK HEIJMANS (1912 -1972)
Na de oorlog vestigde hij zich in Aerdenhout en trouwde hij met M.Heijmans-Besier. Ze kregen samen een dochter Jacinta Heijmans. Van huis uit cellist en houttechnicus, wordt Heijmans in 1948 antiquair. Vanaf 1958 begon hij als een bezetene te schilderen, eerst figuratief en snel daarna abstract. Hij behoorde later tot de materieschilders.
Zijn tijdgenoten waren De Haan, Wagemaker, Van Odyck en Slingervoet. In hetzelfde milieu verkeerde o.a. Anton Heyboer met wie hij bevriend was. Ook schilders als Verpoorten, Hannes Postma en Kees Okx behoorden tot deze kunstenaarsgroep.
Er zijn voldoende documenten beschikbaar. Zo zijn er 3 plakboeken die hij over zijn kunst heeft bijgehouden met publicaties, foto`s, brieven en andere gegevens.
Eduard Heijmans was ook dichter. In de periode 1964 tot 1968 zijn 4 gedichtenbundels uitgegeven door De Beuk, uitgever uit Amsterdam. In 1973 verscheen postuum zijn laatste bundel Tutti Frutti à la Mort. Door diverse musea in binnen- en in buitenland zijn schilderijen van hem aangekocht.
Als materieschilder had hij bekendheid gekregen door o.a. een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum onder Dhr. W. Sandberg (23-02 tot 26-03-1962). Ook had hij solotentoonstellingen in het Miami Museum of Modern Art USA, Van Abbemuseum Eindhoven, Centraal Museum Utrecht en Van Bommel van Dam Venlo.
In 1967 ging hij in Amsterdam wonen en in 1968 hertrouwde hij met kunstenares Nuray Atas. Samen kregen zij een dochter Emilia Heijmans.
Eduard Heijmans overleed in 1972 op 60-jarige leeftijd en vanaf die tijd is zijn werk bewaard en tentoongesteld in het atelier van zijn vrouw N. Heijmans-Atas te Hoorn (NH).
Het zijn 57 werken van klein tot groot uit verschillende periodes.
In 1975 is er, met behulp van Mevr. A. Blaauboer (voormalige directeur van het culturele centrum Aemstelle) en Dhr. drs. E.R.Meijer (toentertijd directeur van het Van Gogh Museum) een retrospectieve tentoonstelling gehouden in het Cultureel Centrum De Aemstelle te Amstelveen en een dia project van zijn laatste werken “Afrikaanse reliëfs” in het Van Gogh Museum.
Daarna is zijn werk in diverse galeries tentoongesteld o.a in het Tropen Museum te Amsterdam, Galerie Liga - Nieuwe beelden- te Leiden, Gallery Art Images te Haarlem, Artotheek Osdorp -Sixties Amsterdam-, De Rozen Galerie te Amsterdam. Ook zijn 3 schilderijen opgenomen in de provinciale collectie te Haarlem. Na zijn overlijden is ook een materie schilderij (diluviaal bewijs) aangekocht door het Lindenau Museum te Altenburg, Duitsland.

fotos

Atelier 17, 2e Leliedwarsstraat 17 (Amsterdam Jordaan)

eduard heijmans atelier eduard heijmans aan het werk

eduard heijmans voor zijn atelier eduard heijmans voor zijn atelier

eduard heijmans binnen zijn atelier

pampa Argentinie (1970)

pampa Argentinie

×